NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina. Anunțul lui Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor apărării din NATO

de: Anca Lupescu
15 02. 2023

NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina, consolidând în același timp descurajarea și apărarea și sporind stocurile, a declarat miercuri, 15 februarie 2023, secretarul general Jens Stoltenberg, în urma unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO.

Stoltenberg, anunț după întâlnirea miniștrilor NATO

Miniștrii apărării au luat decizii pentru a consolida în continuare descurajarea și apărarea Alianței, care au inclus aprobarea unor noi orientări pentru planificarea apărării NATO.

„Acest lucru reflectă realitatea că trăim într-o lume mai periculoasă. Având în vedere comportamentul agresiv al Rusiei, amenințarea persistentă a terorismului și provocările reprezentate de China.

Aceasta va conduce schimbările de capabilități pentru anii următori. Și se va asigura că descurajarea și apărarea noastră rămân puternice și credibile”, a declarat Stoltenberg.

Miniștrii au abordat, de asemenea, modalitățile de stimulare a capacității industriale și de refacere a stocurilor de armament și muniții, care sunt mai solicitate ca niciodată, având în vedere sprijinul fără precedent acordat de aliați Ucrainei.

Ce măsuri s-au luat

Printre măsuri se numără necesitatea de a spori capacitatea industrială și de a colabora îndeaproape cu industria, precum și de a revizui obiectivele de capacitate ale NATO pentru stocurile de muniții. Aliații sunt de acord asupra necesității de a lucra cot la cot cu industria de apărare pentru a crește capacitatea industrială și revizuiesc deja obiectivele NATO privind capacitatea de stocare a munițiilor.

Pornind de la măsurile de protecție a infrastructurii critice submarine, Stoltenberg a anunțat înființarea unei celule de coordonare a infrastructurii critice submarine la sediul NATO.

„Aceasta va facilita angajamentul cu industria și va reuni principalele părți interesate militare și civile”, a spus el.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre importanța de a investi mai mult în domeniul apărării și despre modul în care se poate construi pe baza promisiunii de investiții în domeniul apărării, precum și despre viitoarele angajamente după 2024.